De invloed van voeding op ons brein

De darmen zijn ons tweede brein, ze beïnvloeden onze hersenen en andersom. Neurotransmitters (zoals serotonine en dopamine) worden aangemaakt in onze darmen, dus daar start het met de juiste voedingsstoffen. Door gezond te eten, verander je de biochemie in het brein en beïnvloed je de manier waarop je je voelt, denkt en gedraagt. Je brein heeft gezonde voeding nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.

Darmen, ons tweede brein

Onze darmen, ook wel ons microbioom, bestaat uit zo’n 2 kilo bacteriën. Er leven meer dan 800 verschillende soorten bacteriën in onze darmen, die we allemaal nodig hebben en die continue met elkaar strijden voor de juiste balans.

Onze darmen en hersenen communiceren met elkaar via de nervus vagus. De communicatie gaat ook via ons immuunsysteem, via hormonen en via ons bloed.

De bacteriën in de darmen veranderen de werking van de hersenen en kunnen zo je denken en doen beïnvloeden. Wanneer de darmen niet goed werken kunnen er dus gedragsstoornissen ontstaan. De bacteriën die in de darmen leven beïnvloeden onze hersenen en ons gedrag.

90% van de bacteriën aangetroffen in onze hersenen, zijn dezelfde die we terugvinden in onze darmen. Gezonde voeding zorgt voor gezonde bacteriën in onze darmen en daarmee voor een gezond brein. Alles wat je eet verandert direct je darmen en daarmee verander je direct je brein. Binnen 1 tot 3 dagen is je brein door je darmen totaal verandert.

Voeding is energie voor het brein

Je hersenen hebben energie nodig en die halen ze uit voeding. Krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, dan kun je als mens optimaal functioneren. Bij een tekort aan voedingsstoffen, gaat bijv. je geheugen achteruit, net als je aandacht en je capaciteit om geluk te kunnen ervaren.

Hoe meer stress je hebt des te meer voedingsstoffen hebben je hersenen nodig. Voedingsstoffen gaan eerst naar het reptielenbrein, dit is het stukje van ons brein dat zorgt dat onze organen blijven functioneren. Wanneer ons brein te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, krijgen onze neocortex en prefrontale cortex te weinig energie. Dit heeft onder andere gevolgen voor ons gedrag en onze emoties.

Neurotransmitters

Als je hersenen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, verloopt de afgifte van neurotransmitters optimaal. Er zijn meer dan 70 verschillende neurotransmitters die betrokken zijn bij alle breinprocessen. Ze beïnvloeden hoe je je voelt, hoe je geheugen functioneert, of je energiek, gestrest , gelukkig of juist depressief bent. Iedere neurotransmitter heeft bepaalde  basisstoffen nodig om aangemaakt te worden en te functioneren. Water, B-vitaminen, vitamine C, ijzer, zink, magnesium, eiwitten en omega 3 zijn bijvoorbeeld essentieel voor de neurotransmitters om hun werk te kunnen doen.

Dopamine

Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie. Symptomen van een dopamine tekort kunnen zijn: slechter geheugen, verminderde concentratie, laag libido, depressiviteit etc.

Wanneer je bijv. amandelen, bananen, avocado’s, spinazie, zuivel, noten en zaden, kip, kalkoen of tofu eet bevorder je de aanmaak van dopamine. Dopamine zorgt er voor dat je beter gaat slapen, meer balans in lichaam en geest ervaart en rust en kalmte ervaart. Het maakt je stabieler en alerter.

Serotonine

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De neurotransmitter serotonine is betrokken bij allerlei dagelijkse processen van je lichaam. Hierbij kun je denken aan je slaapcyclus, je eetlust, het reguleren van je lichaamstemperatuur en je stemmingen. Serotonine regelt daarmee of jij je blij en gelukkig voelt of juist depressief en neerslachtig. Door een tekort aan serotonine kun je klachten ervaren zoals slaapproblemen, een rusteloos en opgejaagd gevoel, onrustige darmen, hoofdpijn, verzwakt immuunsysteem etc. Helaas is serotonine een heel kwetsbare neurotransmitter.

Serotonine wordt aangemaakt uit de voeding die je eet. Voeding die bestaat uit veel vitaminen, mineralen, complexe koolhydraten dragen sterk bij aan de productie ervan. Vooral het mineraal magnesium is belangrijk.

Voedingsmiddelen die bijdragen aan de productie zijn: zaden en pitten, pure chocolade (85 %) bruine rijst, spinazie, zeewier, bananen, gedroogde dadels, vis, kip etc. Je zult meer geluksgevoel ervaren en meer energie ervaren.

Serotonine is betrokken bij je slaapcyclus omdat vanuit serotonine een andere neurotransmitter wordt aangemaakt die ervoor zorgt dat je inslaapt. Dit stofje heet melatonine. Een tekort aan de neurotransmitter serotonine en melatonine zorgt er dus voor dat je minder goed in slaap valt en onrustiger slaapt.

De juiste voeding voor brein en lichaam

Wat we eten heeft dus invloed op welke darmbacteriën aanwezig zijn en welke neurotransmitters aangemaakt worden. Voeding kan onze biochemie veranderen. Hierdoor kun je emotioneel beter in balans komen, je focus verbeteren en zorgen dat je hersencellen groeien en zich ontwikkelen. Wil jij meer weten over Brain Food? Brain Food is een van de 7 pijlers van de Brain Balance Methode. Tijdens de 1-op-1 consulten gaan we hier samen mee aan de slag.

 

Neem vrijblijvend contact met mij op

"*" geeft vereiste velden aan